Camins de vida 2023

L’associació Camí Ramader de Marina. De la Cerdanya al Penedès, impulsa el projecte “Camins de vida, transhumància, patrimoni i territori” per posar en valor als pastors/es i els camins ramaders. L’acte inaugural de Camins de vida serà el 8 de setembre, a les 19h, a Urtx (Fontanals de Cerdanya). Pots consultar l’agenda de l’acte aquí.

En el marc de “Camins de vida, transhumància, patrimoni i territori”, del 9 de setembre a l’ 1 d’octubre de 2023, en Daniel Giraldo, ramader del Baix Camp, farà la transhumància del seu ramat de cabres seguint el Camí ramader de Marina, des del Pirineu català-francès, fins a la Marina penedesenca. Al llarg de 282 kilòmetres, 23 dies, i del pas per 10 comarques catalanes, una regió francesa i 41 pobles, “Camins de vida” posarà de relleu el gran servei que aporten els ramaders i la transhumància al desenvolupament rural sostenible.

Decarrega’t aquí el tríptic amb les diferents etapes de la transhumància.

Daniel Giraldo, ramader

En Daniel, ramader d’Alforja, Baix Camp, té un ramat de 100 cabres de raça murciana-granadines del qual se n’ocupa diàriament: ja sigui pasturant, munyint per a la posterior elaboració de formatges, fent millores al corral o qualsevol altra tasca que suposi una millora en el benestar dels animals. A més, dedica una part del seu temps a la gestió de l’ADF de l’Alforja, i col·labora amb el Parc Natural del Montsant per al manteniment de zones de baixa càrrega de combustible.

El Daniel és pastor transhumant. Cada any aprofita el desplaçament amb el bestiar entre Margalef i l’Alforja, els seus dos punts de pastura, per recuperar els antics camins ramaders que s’estan quedant en desús per la manca de ramaders que realitzin aquesta tasca.  El Daniel és també un dels ramaders que formen part del projecte Ramats de Foc, per a la pastura d’ àrees estratègiques per a gestionar el risc d’incendis forestals.


Impacte de la transhumància

Cultura, societat i patrimoni

La preservació del món rural depen de la seva capacitat per ser dinàmic econòmicament. La transhumància, i la ramaderia extensiva en general, ajuden a crear economia (generació de productes dels ramats, venda i distribució de productes, manteniment d’oficis tradicionals) i fixar població. Crea per tant teixit social, imprescindible per mantenir una cultura i preservar el coneixement associat als origens i desenvolupmanet de la nostra societat que, no oblidem, primer va ser rural.

Igualment, la transhumància preserva patrimoni (camins ramaders, infraestructures d’aigua i refugis, per exemple) i configura un paisatge divers, treballat, amb atractiu per a viatgers i turistes.

Gestió del risc d’incendis forestals

La pastura de ramats en entorns naturals és una eina de gestió forestal sostenible per a la gestió del risc d’incendis forestals. Els ramats controlen el creixement i redueixen vegetacio herbàcia i arbustiva, eliminant així combustible vegetal. Contribueixen també a crear discontinuitats de combustible i compartimenten el paisatge (per exemple, mantenint prats o obrint i recuperant camins) que són de gran ajuda per controlar i reduir la propagació del foc.

Tampoc cal oblidar que els ramaders i ramaderes vigilen l’inici de possibles incendis, i ajuden a mantenir espais oberts, punts d’aigua o refugis que són importants de cara a la seguretat dels serveis d’emergència durant l’extinció.

Finalment, la transhumància, com a activitat de ramaderia extensiva, ajuda a mantenir i impulsar l’economia rural pel fet de ser una activitat d’aprofitament i gestió dels boscos i recursos, evitant-ne l’abandonament i, per tant, l’augment de la superfície forestal no gestionada que, amb els efectes del canvi climàtic (sequera, altes temperatures) facilita la propagació i augment de la intensitat dels incendis forestals.

Biodiversitat

La ramaderia extensiva ha estat una activitat de milers d’anys que ha moldejat el paisatge. Podem dir que ha creat una relació de dependència, de manera que el paisatge depen dels ramats per mantenir la seva estructura i biodiversitat.

Els ramats aporten fertilitat i dispersen les llavors afavorint la restauració i dispersió d’espècies vegetals. També fan aquesta tasca de dispersió amb el trasllat de llavors en el seu pèl. A més a més, de la seva presència se n’aprofiten insectes i petits animals.

Per últim, cal tenir en compte que al llarg dels anys les races de bestiar s’ha anat especialitzant en pasturar un determinat tipus d’espai i vegetació. La seva conservació depen també de que puguin pasturar extensivament, allà on són més eficaces.

 

“Camins de vida, transhumància, patrimoni i territori” és un projecte impulsat i organitzat per l’associació Camí ramader de Marina. De la Cerdanya al Penedès,

amb la col·laboració de:

i el suport de:

Municipis socis de l’associació Camí ramader de Marina: