El projecte Camins de vida impulsa una campanya de micromecenatge per poder disposar d’una formatgeria transhumant

El projecte Camins de vida, que impulsa l’Associació Camí ramader de Marina, amb el suport d’altres entitats i persones, ha posat en marxa una campanya de micromecenatge, a través del portal Goteo, per poder comprar una formatgeria transhumant.

Camins de vida és una iniciativa que neix el setembre de l’any 2023. La proposta la va  iniciar el pastor Daniel Giraldo (Associació Manou), l’Associació Camí ramader de Marina i el Centre d’estudis i recursos de la transhumància, amb la idea de resseguir el traçat del Camí ramader de Marina, que té més de 200 quilòmetres, des del Pirineu oriental fins a la marina penedesenca. Aquesta acció permet reivindicar el món pastorívol i els camins ramaders, rescatar la memòria cultural vinculada al camí, desenvolupar una gestió forestal als boscos del seu entorn i contribuir a la promoció econòmica dels pobles que vertebra aquesta ruta transhumant.

Després de la bona acollida que va tenir la iniciativa, ara se li vol donar continuïtat per tal de generar un impacte, a llarg termini, en els municipis per on passen el pastor, la seva família i el ramat. Per aconseguir-ho, necessiten una empenta econòmica per poder garantir l’abastiment i la logística del desplaçament estacional i facilitar el trajecte dels pastors disposats a caminar per aquesta ruta de llarga durada. I és en aquest sentit que impulsen la proposta de micromecenatge per tal de recaptar els fons necessaris per continuar donant vida ramadera a aquest camí.

Micromecenatge per a una formatgeria transhumant

Necessiten un mínim de 9.500 euros per tal de comprar un vehicle adaptat. La munyida de les cabres reclama un espai condicionat on guardar la llet i on poder elaborar els formatges, posteriorment. Aquesta part de la transhumància duta a terme l’any passat pel Camí ramader de Marina va ser la més laboriosa, i poc pràctica. Fins a l’extrem que sense poder disposar d’un equip adequat està en perill la continuïtat del projecte Camins de vida. Tot i que la inversió ideal seria de 44.500 euros, l’adaptació d’un vehicle amb caixa es veu factible a partir d’aquests 9.500 euros.

La campanya ja està en marxa a: https://www.goteo.org/project/camins-de-vida

En pocs dies, ja s’ha recaptat 2.100 euros, gràcies als donatius de 16 col·laboradors. A l’enllaç superior per accedir a la campanya, hi ha també tota la informació del projecte de Camins de vida, de la campanya i altres dades d’interès.